Zwemmend redden

Reddend zwemmen of is het nu Zwemmend redden? Heb je er ooit over nagedacht hoe je het moet noemen? Mooi! Want dan heb je er in ieder geval al van gehoord! Het Zwemmend redden is namelijk de basis van alles wat de met Reddingsbrigade te maken heeft!

Dit doen we elke zaterdagochtend in het zwembad waar we allereerst eens gaan kijken of je al kunt zwemmen en hoe goed je al kunt zwemmen. We zorgen dat je op een leuke en speelse manier jezelf leert redden in en om het water. Dat wil zeggen; je kunt boven water blijven als je met je kleren aan in water terecht komt, je raakt niet in paniek en weet wat je moet doen als je ergens onder terecht komt (een mat, een boot, ijs) en je weet hoe je uit het water moet komen als er geen trappetje in de buurt is.

Daarnaast gaan we je leren hoe je een ander kunt redden in en om het water. Het liefst blijven we zelf droog als we een ander gaan helpen, hier hebben we een heleboel hulp- en reddingsmiddelen voor. Je leert hoe ze heten en hoe je ze moet gebruiken. Moet je dan toch zelf ook het water in om de ander te redden dan leren we je daar ook trucjes voor zodat het vooral voor jezelf, maar ook voor de ander veilig blijft. Je begrijpt al dat we hiervoor wel een goede (zwem) conditie nodig hebben. Ook dit oefenen we door op verschillende manieren banen te zwemmen, onder water zwemmen, ringen of een pop van de bodem te halen. Weer staat hier het plezier voorop! Dit alles leer je in gedeeltes die bedoelt zijn voor jou leeftijd.

Elk jaar kun je aan het einde van het zwemseizoen een diploma halen waarbij je laat zien wat je allemaal al kan. Deze diploma’s lopen op in moeilijkheidsgraad, hoe hoger je diploma, hoe meer je moet kunnen. Er wordt onderscheidt gemaakt voor verschillende onderdelen, deze zijn dan verdeeld over verschillende brevetten (diploma’s):
– Junior Redder 1-4
– Zwemmend Redder 1-4
– Lifeguard 1-3

Alle leden die 12 jaar of ouder zijn zwemmen in het blok van 09:00u tot 10:00u. Daarna volgt het blok voor alle leden onder de 12 jaar, 10:00u tot 11:00u. Nadat je een aantal diploma’s hebt gehaald en je een bepaalde leeftijd hebt kun je binnen de reddingsbrigade verschillende dingen doen; misschien vindt je het leuk om jongere kinderen te leren wat jij hebt geleerd aan het zwembad, misschien vindt je het leuk om je bezig te houden met het bewaken van evenementen met de boot of misschien vindt je het leuk om tijdens de zomer te werken als strandwacht langs de kust.

Heb je het bovenstaande stukje gelezen en ben je nieuwsgierig geworden? Wees welkom om op zaterdagochtend van 10-11 uur te komen meezwemmen.